Gheata carbonica, cunoscuta de asemenea si sub denumirea de gheata uscata, este o forma solida a dioxidului de carbon. Aceasta este folosita cu preponderenta ca agent de racire si are in acest sens o serie de avantaje precum temperatura mai scazuta decat cea a apei inghetate si neproducerea de reziduuri. Principala sa utilizare este la conservarea/pastrarea mancarurilor, bauturilor etc. la o temperatura scazuta, atunci cand alte moduri de racire sunt indisponibile sau neadecvate.
Gheata carbonica sublimeaza la -78.5 °C (-109.3 °F). Aceasta temperatura foarte scazuta face ca lucrurile solidificate sa fie extrem de greu de utilizat fara folosirea unei protectii adecvate, datorita arsurilor cauzate de inghetarea tesuturilor vii (degeraturi). Desi in general nu sunt foarte toxice, eruptiile de gaze pot cauza hipercapnie datorita acumularii acestora in spatii restranse, limitate.
Gheata carbonica („dry ice”) a fost descoperita pentru prima oara in 1834 de chimistul francez Charles Thilorier, care a publicat prima descriere a substantei. De-a lungul experimentelor sale, acesta a observat ca la deschiderea unui capac al unui cilindru mare continand dioxid de carbon lichid, acesta se evapora foarte repede.
Acest lucru a facut ca in container sa ramana numai gheata carbonica solida. In anul 1924, Thomas B. Slate a vazut in gheata carbonica o buna oportunitate de a castiga bani, asa ca a facut toate demersurile pentru a o breveta in scopul de a o vinde pe teritoriul Statelor Unite. Ulterior, acesta a devenit prima persoana care a facut din „dry ice” o industrie cu un succes rasunator. In 1925, aceasta forma solida a dioxidului de carbon a devenit marca inregistrata a DryIce Corporation of America, conducand astfel la numele sau uzual.
In acelasi an, DryIce Co. a vandut substanta pe scara larga pentru prima data, comercializata in scopuri frigorifice. Numele sau alternativ – „Cardice” este o marca inregistrata a Air Liquide UK Ltd. Se gaseste si sub denumirea de „card ice” (in engleza britanica).
De asemenea este folosita la ocazii festive pentru obtinerea efectului de fum in paharele de bautura. Produsul este non toxic, bauturile pot fi consumate in deplina siguranta ( vor avea totusi un foarte usor gust de sifon datorat dioxidului de carbon). Gheata carbonica (gheata uscata) este recomandata pentru sampanie, cocktail-uri si bauturi tari: consumate foarte reci, taria si agresivitatea ( asprimea ) alcoolului nu se mai simte dar iese in evidenta aroma.